هنگامی که برای نخستین بار، عنوان یکی از مشهورترین داستانهای کوتاه شرلی جکسون، نویسنده امریکایی ژانر وحشت را به نام «لاتاری» میشنوید، احتمالا با خود گمان میکنید فردی قرار است برای شرکت در مسابقه بختآزمایی جایزهای دریافت کند؛ اما متاسفانه خانم جکسون اینجاست تا تمامی تصوراتتان را خراب کند.
دربارهی داستان کوتاه لاتاری
داستان کوتاه لاتاری (بختآزمایی) نوشتهی شرلی جکسون، نویسندهی آمریکایی در سال ۱۹۴۸ در مجلهی نیورکر به چاپ رسید. این داستان با پیچش پیرنگی دهشتناک و روایتی تکاندهنده، در اوایل انتشار با بازخوردهای منفی بسیاری مواجه شد. متاسفانه اینکه یک بانوی نویسنده بخواهد چنین داستان تیز و مهیبی بنویسد و سنتهای جامعه را به باد انتقاد بگیرد، به مذاق خیلیها خوش نیامد. اما با گذشت زمان درونمایه و ارزش اصلی این داستان آشکار شد و امروزه لاتاری یکی از مهمترین داستانهای کوتاه ادبیات آمریکا به شمار میرود. همچنین شرلی جکسون یکی از معروفترین نویسندگان ژانر وحشت در ادبیات آمریکا است که خواندن آثارش خالی از لطف نیست. پس اگر آمادهاید تا بیشتر با داستان کوتاه لاتاری و شرلی جکسون آشنا شوید، با وینیل همراه باشید.
خلاصهی داستان لاتاری
همه چیز از یک روز زیبا و سرسبز تابستانی در دهکدهای قدیمی و کوچک آغاز میشود. روزی که مردم دهکده طبق سنت سالانه، از کوچک و بزرگ دور هم جمع شده و برای «لاتاری» یا همان مراسم بختآزمایی آماده میشوند. ادارهی مراسم بختآزمایی بر عهدهی آقای سامرز است. او طبق سنت همیشگی صندوقچهی سیاه قدیمی را شب قبل با برگههای سفیدی پر میکند که تنها روی یکی از آنها یک نقطه است. در روز بختآزمایی مردم دهکده از کوچک تا بزرگ از درون صندوقچه کاغذی بیرون میآورند و هرکس کاغذ نقطهدار گیرش بیاید…
چرا داستان کوتاه لاتاری را بخوانیم؟
این داستان به روشنی نشان از دیدگاه و افکار ضد سنتگرای نویسنده میدهد و شرلی جکسون در این داستان نه تنها خوی وحشیگر انسانها را به تصویر میکشد، بلکه پرده از دیدگاهی تعصبی برداشته و به این میپردازد که گاهی سنتها تا چه حد میتوانند مخرب و غیرعقلانی باشند. اینکه مردم میتوانند تا حدی زیادی روی فرهنگ اشتباه و تخریبگرانه خویش پافشاری کرده و در انجام آنقدر مصمم باشند که دیگر کوچک و بزرگ نشناسند و در عین حال هیچ علاقهای به تغییر در آن، اگرچه جزئی نداشته باشند، از دیگر مضامینی است که به آن اشاره میشود.